Fler dyra elbilar stjäls – misstänks användas som betalning för narkotika

Susanne Nilsson
Lyxbilar stjäls och skeppas till andra länder och säljs.

Antalet stölder av exklusiva elbilar har ökat under den senaste tiden. Polisen misstänker att kriminella nätverk ligger bakom stölderna, och att bilarna används som betalning för narkotika.

Under 2022 har totalt 48 bilar av märkena Toyota Rav 4 och Lexus RX 450 stulits i Sverige. Hälften av stölderna ägde rum i augusti, och de flesta bilarna stals i kommuner i Stockholms utkant.

Hämtades av nätverkskriminella

Tidigare har det oftast varit internationella ligor som legat bakom stölder av dyra bilar i Sverige. Men, när polisen för en tid sedan hittade en av de stulna bilarna i Upplands Väsby och satte span på den, då visade det sig vara svenska nätverkskriminella som hämtade den och körde den till en fraktcontainer. Två bilar togs där i beslag, och ytterligare sex bilar togs i beslag i Nynäshamn. Samtliga bilar hittades i containrar som enligt fraktsedlarna skulle skickas till Västafrika.

Kan användas som betalning för narkotika

Polisen tror att bilarna kan användas av gängkriminella som betalning för narkotika. Detta menar man skulle vara fördelaktigt för dem på så sätt att de slipper skicka pengar som riskerar att spåras. Detta är dock bara en teori.

Fyra personer har åtalats

Fyra personer har åtalats för grovt häleri efter tillslaget i Upplands Väsby, rättegången mot dem pågår. Polisen arbetar vidare med att försöka spåra övriga stulna bilar, samt personer som misstänks vara inblandade i de stölderna.