Fjärde försöket med uppskjutning av NASA:s månraket – mars är slutmålet

Susanne Nilsson

Den amerikanska rymdmyndigheten NASA planerar för att ännu en gång sätta människor på månen. Detta är ett steg i att slutligen även landsätta människor på planeten Mars.

Senaste gången människan landsteg på månen var 1972, men nu är det dags igen, iallafall om NASA får bestämma. De hoppas nämligen kunna genomföra en bemannad månlandning redan år 2024.

Orkan stoppade uppskjutning

Som en förberedelse för den bemannade månlandningen kommer NASA, som en del av projekt Artemis, först skicka upp en obemannad månraket. Uppskjutningen av månraketen Artemis I har fått ställas in två gånger på grund av bränsleläckage, och tredje gången kom orkanen Ian ivägen för uppskjutningen.

Nu har Nasa meddelat att ett nytt försök ska göras den 14 november. Man har också satt upp två reservdatum, den 16 och 19 november.

Om uppskjutningen sker på det planerade datumet kommer månraketen att landa i Stilla havet runt den 9 december, efter en resa på ungefär 25 dagar.

Mars är slutdestination

I det fall dessa obemannade och efterföljande bemannade månlandning går bra, så vill NASA använda erfarenheterna från dem som en språngbräda för att planera och genomföra en landsättning av människor på Mars.