Finland nu fullvärdiga medlemmar i Nato – Stoltenberg: “En stor dag”

Nathalie Wästerlund
Foto: Finnish Government - https://www.flickr.com/photos/finnishgovernment/52792850955/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=130368385

Strax innan klockan 15 på tisdagseftermiddagen blev Finland officiellt medlem i Nato. Den finske utrikesministern Pekka Haavisto fångades på bild när han räckte över ett påskrivet anslutningsdokument till USA:s utrikesminister Antony Blinken – en bild som allt nog kommer att platsa i historieböckerna.

– Det är en stor dag att få in Finland som medlem, men vi ska se till att också Sverige blir fullvärdig medlem. Sverige är nu i ett mycket bättre läge, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg enligt SVT Nyheter som är på plats i Bryssel.

En stor och viktig dag

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen är enligt Yle mycket tacksam och lättad över att de blivit fullvärdiga medlemmar.

– Det här är en stor och viktig dag. Vi kan vara väldigt glada över att Finland nu är medlem i Nato, säger han till tidningen. Han påpekar att ansökan och medlemskapet skett “rekordsnabbt” – trots att Ungern och Turkiet inte visat framfötterna gentemot Sverige och Finland.

Sverige får avvakta i väntan på avgörande ratificeringar

– Vi ska tala för vår granne och motivera hur viktigt det [ett svenskt Natomedlemskap] är för säkerheten i Nordeuropa, säger Kaikkonen vidare. Sveriges ansökan om medlemskap har ännu inte ratificerats av varken Ungern eller Turkiet, och framtiden är ännu oviss. Men trots att vi ännu inte är fullvärdiga medlemmar så klassas vi som så kallade “invitees”, vi har alltså status som ett inbjudet land. Det gör att Sverige gradvis integreras i Natos strukturer och deltar i majoriteten av alla delar av Natos verksamhet.

Ryssland ska “vidta motåtgärder”

Samtidigt går Kreml ut med ett uttalande där de beskriver Finlands medlemskap som “en attack på Rysslands säkerhet” och att de kommer att behöva vidta “motåtgärder”. Vad detta kan komma att innebära specificeras dock inte.