Filmregissör sväljer miniatyrer och ställer ut röntgenbilder som konstprojekt

Nathalie Wästerlund
Foto: www.martinlimadefaria.com

Efter en skilsmässa bestämde han sig för att skapa ett nytt konstprojekt. Projektet landade i att han svalde små miniatyrer, tog röntgenbilder av dessa, och sedan åt väldigt mycket sparris.

Filmregissören Martin Lima De Faria berättar för Mitt i om hur han för tio år sedan begick en skilsmässa. Efter det har hans liv varit tungt, och han kom därför på ett sätt för hur han skulle måla sitt svarta hjärta rött igen – svälja miniatyrer och göra det till konst.

– Jag ville att det skulle målas rött igen och jag kände mig väldigt liten. Så jag kom på idén att svälja miniatyrer av kärlekspar i hårdplast och låta mig röntgas när de passerar matstrupen. Bildligt så nära hjärtat som möjligt, säger han till tidningen.

Åt två kilo sparris

Han beskriver det som att idén “bara kom till honom”. Först försökte han gå till Akademiska sjukhuset och fråga om de kunde röntga honom som del i hans konstprojekt, men blev först nekad. Sedan blev han kontaktad av chefen, som hade en del av hans konst hemma och själv nyligen separerat från sin partner. Tillsammans verkställde de sedan sin plan genom att nyttja gamla röntgenapparater i källaren, för att inte ta resurser från sjukhusets patienter.

– Sedan åt jag två kilo sparris för att den skulle snurra sig runt kärleksparet i magen så att de skulle komma ut den naturliga vägen, förklarar Martin i artikeln.

Anmäldes till Strålsäkerhetsmyndigheten

Först anmäldes konstprojektet till Strålsäkerhetsmyndigheten, men den utredningen lades snabbt ned. Men anmälningen gav honom mer publicitet, vilket var mycket välkommet då han kunde samla in mer pengar som skulle gå till Barncancerfonden.

Viktigt att prata ut om psykiskt mående

Han beskriver hur han egentligen inte kände så stor skillnad i sitt mående efteråt, men att det kändes skönt och viktigt att få prata ut om sitt psykiska mående.

– Att få möta andra människor som på olika sätt blev berörda av min konst. Det handlade också om att lista ut vem jag var utan min förra fru, fortsätter Martin, och säger att det ändå hjälpte honom att se världen på ett nytt sätt.

Ny, aktuell utställning

Nu ställer Martin Lima De Faria ut sitt konstprojekt i form av röntgenbilder över små miniatyrer i hans inre. Dessa samsas med bland annat självbiografiska kalligram i hans utställning.