Filmen av polisens dödsmisshandel av Tyre Nichols är nu släppt – kravaller väntas

Ricard Aron Nilsson
Brottsoffret Tyre Nichols misshandlades till döds av fem poliser. Foto: Privat

Den 7 januari misshandlade fem uniformerade poliser från Memphis i USA, den 29-årige Tyre Nichols till döds. Nu har filmerna som visar det brutala händelseförloppet släppts.

Tyre Nichols var på väg hem i sin bil efter att ha varit och fotograferat solnedgången i början av januari. Han stoppades i en trafikkontroll, enligt polisrapporten var det på grund av “vårdslös körning”, det framgår dock inte på vilket sätt han körde vårdslöst. Det kan även läsas att en “konfrontation” uppstod, som fick till följd att föraren flydde till fots.

Fångades på film

Vid den efterföljande jakten uppstod ännu en konfrontation som ledde till att Tyre Nichols fick föras till sjukhus med livshotande skador som han tre dagar senare avled till följd av. Såväl polisen kroppskameror som övervakningskameror i området har fångat händelseförloppet, dessa har nu släppts till allmänheten.

Spejas med pepparspray

I samband med trafikkontrollen slits Tyre Nichols ut ur bilen. Efter den korta jakten trycks han ner på marken och hålls fast. Trots att han ligger ner och inte kan komma någonstans utsätts han för både pepparspray och el-pistol.

– Jag inte gjort något. Jag försöker bara komma hem, säger han på inspelningarna.

Fem av åtta åtalas

Minst åtta poliser var på plats under händelsen, fem har sedan tidigare gripits och åtalats. Polismännen anklagas för kidnappning och mord. När nu filmerna har släppts, finns en stark oro för att kravaller ska följa. Polischefen Cerelyn Davis ber alla att hålla sig lugna och protestera fredligt.

Polismännen Taddarius Bean, Demetrius Haley, Emmitt Martin III är åtalade för kidnappning och mord. Foto: Mepmphis Police Department

I ett uttalande som publicerades på YouTube innan klippen släpptes klargör hon hur extrem situationen är.

– Det här är inte bara ett tjänstefel. Det här är brist på grundläggande mänsklighet mot en annan individ.

Polismännen Desmond Mills Jr och Justin Smith är åtalade för kidnappning och mord. Foto: Mepmphis Police Department

Talade med presidenten

Tyre Nichols mamma, RowVaughn Wells, ringdes upp av president Joe Biden, som beklagade sorgen. Under en öppen frågestund med journalister efter samtalet, uttrycktes oro över potentiella våldsamheter som kunde vänta. Han uttryckte även en vilja att driva igenom ny lagstiftning mot polisvåld.

“Mamma, mamma, mamma!”

Mamman gick ut i ett offentligt uttalande och berättade om sorgen samtidigt som hon uppmanade alla att endast protestera fredligt.

– Jag kommer aldrig att laga mat till min son igen. Jag kommer aldrig att få en kram av min son igen. Jag kommer aldrig att få någonting av min son igen, bara för att några poliser bestämde sig för att göra min son illa. Ingen mamma ska behöva gå igenom det här, sa hon under fredagen till den amerikanska nyhetskanalen CNN.

Tyre Nichols sista ord i livet hörs på inspelningen.

 – “Mamma, mamma, mamma”, upprepar han.