Fem män dömda för narkotikabrott efter vetemjöls-kupp från Tullverket

Nathalie Wästerlund
Tullverket bytte ut narkotikan mot mjöl. Foto: Tullverket

Fem män har dömts för  bland annat narkotikasmuggling efter en kupp från Tullverket, som bytte ut drogerna i ett suspekt paket mot vetemjöl. Detta rapporterar Göteborgs-Posten (GP).

I slutet av januari i år upptäckte Tullverket ett inkommande paket som innehöll narkotika. Istället för att helt konfiskera paketet bestämde de sig istället för att spela beställaren ett litet spratt – de bytte ut narkotikan mot helt vanligt mjöl. Paketet kom till Sverige från Tyskland och var adresserat till en man i Marks kommun.

Bjöd på bullar

När paketet väl kom hem till mannen så trodde han att han fått ett kilo amfetamin, alltså drygt 10 000 missbruksdoser. Det krävdes tre män ur kompisgänget för att lista ut att det i själva verket var vetemjöl de hade mottagit. I mannens dator hittades enligt GP ett mejl som löd: ”You sent me gypsum powder?! This is not speed!”, skickat till en okänd adress. När mannen skrev till sin kompis med sina mjöl-farhågor svarade kompisen med att det mycket riktigt smakade mjöl, och att han även skulle bjuda på kanelbullar sen.

Samtliga döms i tingsrätten

Hela kompisgänget på fem män i åldrarna 25-40 åtalades därefter. De har nu dömts till drygt fyra år vardera i fängelse för bland annat grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Tre av dem hävdar att det endast var för eget bruk, medan två har erkänt att de planerat att sälja delar av leveransen. Tingsrätten ansåg dock ifrån att mängden amfetamin översteg en rimlig mängd att inneha för eget bruk och utgick därför från att samtliga män avsåg att sälja narkotikan vidare.