Fem gripna – misstänks för inblandning i flera Kalmar-mord

Susanne Nilsson

Fem personer greps i helgen, misstänkta för inblandning i tre mord och flera andra våldsbrott som skett i Kalmar under det senaste året. Det meddelar polisen i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Våldsdåden har enligt polisen kopplingar till den kriminella gängmiljön. De som greps i helgen är fyra män i 20-25-årsåldern och en kvinna i 25-årsåldern. Två av dem greps i Norge, och sitter nu frihetsberövade där i väntan på att föras över till Sverige.

Flera tidigare gripanden

Polisen har tidigare gjort ett stort antal gripanden i samma ärenden.

– Efter helgens polisiära insatser i Oslo samt Stockholm sitter numera sammanlagt 13 misstänkta personer anhållna eller häktade för inblandning i den våldsvåg som under 2022 drabbade Kalmar. Morden har kopplingar till en pågående konflikt mellan kriminella grupperingar säger kammaråklagare Johan Henningsson, som leder flera av förundersökningarna, i pressmeddelandet.

Misstänks för delaktighet i flera grova brott

De fem som greps i helgen misstänks för delaktighet i mord, anstiftan till försök till mord, förberedelse till mord, medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott samt anstiftan till grovt vapenbrott. Under veckan kommer åklagare att ta ställning till om de ska begäras häktade eller ej.