Fd rikspolischefen misstänks för vållande till annans död efter Mats Löfvings bortgång

Susanne Nilsson
Mats Löfving. Foto: Minna Ridderstolpe

Före detta rikspolischefen Anders Thornberg har delgivits misstanke om brott i samband med Mats Löfvings död förra året. Brottsrubriceringen är vållande till annans död.

Thornberg, som idag är landshövding i Hallands län, bekräftar att han tagit del av misstankarna mot honom men säger i en skriftlig kommentar till TT att han förnekar brott.

”Det jag anklagas för är att jag inte stoppade utredaren Runar Vikstens presskonferens. Jag har inte varit oaktsam. Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig.”

Hittades död efter presskonferens

Mats Löfving var regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef. I februari 2023 hittades han död i sitt hem efter att ha blivit utpekad som jävig under en presskonferens. Utredaren som höll presskonferensen sade också att han rekommenderade polisen att överväga ett avskedande av Löfving.

Arbetsmiljöbrister kan ha varit en bidragande orsak till Löfvings död

Kort efter Löfvings död gjorde Polismyndigheten en anmälan till Arbetsmiljöverket, som i sin tur gjorde en så kallad åtalsanmälan i december förra året. Detta på grund av att man under utredningen av ärendet konstaterat att arbetsmiljöbrister kan ha varit en bidragande orsak till Löfvings död.

Efter åtalsanmälan inleddes en förundersökning om arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Anders Thornberg delgavs brottsmisstanke i april i år. Som tidigare nämnts nekar han till brott.

Åklagaren tillika förundersökningsledaren i målet, Lars Morand, bekräftar att en person delgivits misstanke om brott men lämnar i nuläget inga övriga kommentarer.

– Det råder förundersökningssekretess och jag kan därför inte ge någon ytterligare information. Det går heller inte att bedöma hur lång tid utredningen kommer att ta eller om jag i slutänden kommer att väcka åtal, säger han i ett pressmeddelande.