Färre anmälda valrelaterade brott

Susanne Nilsson
Foto: Jens O. Z. Ehrs

De valrelaterade brott som anmälts i år är något färre än under förra valåret 2018. Det visar polisens statistik som baseras på antalet anmälda brott från vecka 14 fram till sista veckan i augusti.

Från och med veckan i april då mätningarna startade fram till sista veckan i augusti i år rapporterades 2616 brott som bedöms som valrelaterade. Det är något fler än samma period 2018, men då olika mätningsmetoder använts under 2018 och 2022 är siffrorna inte helt jämförbara.

– Jämför man den aktuella statistiken med förra valrörelsen med samma mätmetod som användes då, kan vi dra slutsatsen att årets valrörelse hittills har inneburit lägre anmäld brottslighet än 2018, säger Jonas Hysing, kommenderingschef för polisens insatser i samband med valet, i ett pressmeddelande från polisen.

Både under 2018 och 2022 har en stor ökning av antalet anmälda fall av skadegörelse setts under första halvan av augusti. Jonas Hysing säger att det oftast rör sig ofta om nedrivna valaffischer och vandaliserade valstugor.