Familj i Söderhamn blev förgiftade av fosfin – bekräftas av åklagaren

Susanne Nilsson

Fallet med familjen i Söderhamn, som i höstas blev svårt magsjuka och en fyraårig dotter avled, kan vara på väg att klaras upp. På tisdagen meddelade åklagaren att spår av det giftiga ämnet fosfin har hittats i prover som tagits på familjen.

Provsvaren blev klara under förra veckan, och nu står det klart att det är det mycket giftiga ämnet fosfin som orsakat familjens sjukdom.

– Jag bekräftar att det är det giftämnet som de blivit förgiftade av, säger åklagare Christer Sammens till Expressen.

Fyraåriga dottern avled

Familjen, två föräldrar och deras två barn, fördes till sjukhus i oktober efter att de insjuknat med allvarliga magsjukesymptom. Den fyraåriga dottern avled på sjukhus i Hudiksvall och mamman och den tvååriga sonen fördes till Karolinska sjukhuset i Solna där de vårdades med livshotande symptom. Pappan vårdades på Akademiska sjukhuset i Uppsala, även han var svårt sjuk. Det är fortfarande oklart hur förgiftningen av familjen har gått till.

Mycket giftig gas

Fosfin är en mycket giftig färglös gas som finns i bekämpningsmedel mot skadedjur. Privatpersoner kan inte köpa fosfin i Sverige, men den kan köpas för yrkesmässigt bruk. Förgiftning kan ske genom inandning eller förtäring av ämnet. Pappan i familjen säger till Expressen att de inte använt någon typ av bekämpningsmedel hemma, och inte heller köpt något från utlandet.