Falska poliser åtalas – lurade äldre på pengar och värdesaker

Susanne Nilsson
Falsk polislegitimation och polisbricka från en annan utredning. Foto: Polisen

Åtal har väckts mot 13 personer som utgett sig för att vara poliser och lurat äldre människor på pengar och värdesaker. Det skriver polisen på sin hemsida.

Det rör sig om nio män och fyra kvinnor i 20-40-årsåldern, som enligt polisen ingår i en kriminell organisation som riktar in sig på åldringsbrott. Sju av de 13 misstänkta sitter häktade i väntan på rättegång. Brottsrubriceringarna i åtalet är grovt bedrägeri, inbrottsstöld och föregivande av allmän ställning, grovt brott.

Klädda som poliser

Klädda som poliser

Åtalen gäller ungefär 50 brottstillfällen under mars till oktober 2022, i olika delar av landet. De misstänkta ska ha ringt upp äldre människor, sagt att de ringt från polisen och fått dem att ta fram bankkort och värdesaker. Sedan åkte de hem till offren och hämtade bankkorten och värdesakerna.

− De misstänkta har varit mycket förslagna och vid besöken i de äldres bostäder har man varit klädda som poliser, bland annat med reflexväst där det stått polis på, förklarar förundersökningsledaren kammaråklagare Lena Körner, riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i en kommentar på polisens hemsida.

Omfattande utredning

Två män och två kvinnor ses som huvudgärningsmän. Det ska vara de som har planerat brotten, ringt upp de äldre och fått övriga i gruppen att åka hem till dem och hämta sakerna. Värdet på de saker de lurat till sig, och som polisen beslagtagit,  uppgår till ungefär två miljoner kronor.

Utredningen är omfattande och har gjorts genom ett samarbete mellan polisens bedrägerisektioner i Syd och Stockholm, lokalpolisområdet Södermalm i Stockholm och Cirka-sektionen i region väst.

− Den här typen av brottslighet är mycket viktigt att bekämpa. De misstänkta har riktat in sig på framför allt äldre kvinnor över 80 år. Polisens stora utredningsinsats har varit avgörande för åtalet, säger Lena Körner.