Fallet om försvunne Olle Högbom blir teater

Susanne Nilsson
Melker Appel i "Var är Olle?". Urpremiär 23 september på Lilla scenen, Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Robin Iborn Magyar

18-årige Olle Högbom försvann spårlöst efter en fest i centrala Sundsvall i september 1983. Det uppmärksammade fallet blir nu teaterföreställning på Kulturhuset i Stockholm med premiär den 23 september.

Olle Högboms pappa Ruben bestämde sig för att ägna all sin tid åt att ta reda på vad som hände hans son. Teorierna om fallet har varit många, bland annat har Thomas Quick figurerat i utredningen men sedan avskrivits som misstänkt. För några år sedan, nästan 40 år efter sonens försvinnande, kom Ruben Högbom i kontakt med journalisten och dokumentärmakaren Martin Ezpelata som blev starkt engagerad i fallet. Han gjorde en ljudbok i dokumentärform om det som släpptes på Storytel 2020. 

Lennart Jähkel i huvudrollen

Kulturhuset stadsteatern sätter nu upp föreställningen “Var är Olle?” som regisseras  av Andreas Kundler. Den är baserad på Ezpelatas dokumentärbok och utspelar sig från månaderna innan Olles försvinnande fram till nutid. Lennart Jähkel, som själv ursprungligen kommer från Sundsvall, spelar Olle Högboms pappa Ruben i pjäsen. 
– Det handlar om sökandet att få ett svar att få veta vad som hände, säger Lennart Jähkel till Sveriges Radio.
Förutom Jähkel ses även skådespelare som Elisabet Carlsson och Tove Edfeldt i föreställningen, som har premiär den 23 september.