Facit dödsåret 2022 – 63 ihjälskjutna

Susanne Nilsson

2022 blev ett rekordår, i antalet dödsskjutningar. Kriminella och helt oskyldiga. Män, pojkar, kvinnor och barn – ingen skonades.

Den 10 januari förra året hittades en 27-årig man ihjälskjuten i en bil i Jakobsberg utanför Stockholm. Det blev inledningen på ett år som till stor del präglades av skjutningar och hämndaktioner kopplade till konflikter mellan olika kriminella gäng.

Offentliga miljöer

Många av det gångna årets skjutningar skedde i offentliga miljöer, såsom i eller i närheten av köpcentrum, på gym, frisörsalonger och vid flerfamiljshus. Flera vittnar om gärningspersoner som, genom att avlossa sina skjutvapen bland oskyldiga människor, uppvisar en hänsynslöshet som tidigare inte setts så ofta.

Kvinna och barn sköts till döds

De flesta som sköts till döds under förra året var unga män, och majoriteten av dem hade kopplingar till gängkriminalitet. Skjutvåldet drabbade dock inte bara män utan även kvinnor och barn. I april sköts en kvinna och ett barn ihjäl av en man i Vallentuna utanför Stockholm. Mannen tog därefter sitt eget liv.

Sköts vid McDonalds

Fjolårets sista dödsskjutning inträffade på nyårsaftonskvällen, när en man i 20-årsåldern sköts ihjäl utanför Mcdonalds i Vällingby centrum i västra Stockholm. Han blev därmed nummer 63 i ordningen.