Explosion i moské i Pakistan – många döda och skadade

Susanne Nilsson
En moské i Peshawar Pakistan.

En kraftig explosion inträffade tidigt på måndagsmorgonen i en moské i staden Peshawar i Pakistan. Minst 28 människor har dött och många är skadade. Flera medier rapporterar att en självmordsbombare ska ha legat bakom dådet.

Explosionen skedde mitt under bönestunden, och drygt 200 personer tros ha befunnit sig i moskén vid händelsen. Skadorna på byggnaden, som har två våningar, är stora. Taket ska ha rasat in och en vägg kollapsade vid explosionen.

De flesta döda och skadade är poliser

Enligt apnews kan så många som 147 personer ha skadats, och tillståndet för minst 13 av dessa ska vara kritiskt. De flesta drabbade är poliser, eftersom moskén ligger i stadens polishögkvarter. Flera regeringsbyggnader finns också i området, som är en högsäkerhetszon. Det är oklart hur självmordsbombaren kun de ta sig in i området obemärkt.

Fördömer dådet

Pakistans tidigare premiärminister Imran Khan fördömer dådet, som han på twitter beskrev som en terroristisk självmordsattack.

“Mina böner och kondoleanser går till offrens familjer. Det är absolut nödvändigt att vi förbättrar vår underrättelseinsamling och utrustar våra polisstyrkor på rätt sätt för att bekämpa det växande hotet om terrorism” skriver han i inlägget.