Explosion i Enskededalen – misstänkt koppling till Einármordet och juldagsmordet i Rinkeby

Susanne Nilsson
Foto: Pontus Esse Carmback Wiki Commons

En kraftig explosion inträffade på tisdagskvällen i ett bostadshus i Enskededalen i södra Stockholm. På adressen bor en person som figurerat i utredningen kring mordet på rapparen Einár, och polisen utreder därför om det kan finnas ett samband mellan händelserna.

Det var privatpersoner som vid 22:30-tiden larmade polisen om att kraftiga smällar hörts i flerfamiljshuset på Dalgränd. Efter explosionen, som även orsakade rökutveckling, ska flera mörkklädda personer ha setts springa från platsen.

Misstänkt för Einármordet bor på adressen

Enligt uppgifter till TV4 är det den man som är huvudmisstänkt för mordet på Einár som bor på adressen där gårdagens sprängning inträffade, och som ska ha varit måltavla för attentatet. Mannen befinner sig enligt uppgifter till Aftonbladet utomlands. Han ses enligt TV4 som en farlig torped inom polisen, men bevisningen mot honom räckte inte för att kunna döma honom för mordet på Einár.

Troligt samband mellan sprängning och juldagsmord

På juldagen sköts en gängkriminell man i 30-årsåldern ihjäl i Rinkeby, och polisen tror enligt Aftonbladet att gårdagens sprängning i Enskededalen har en koppling till mordet. Inga personer skadades vid explosionen, men materiella skador på portdörren, i trappuppgången och på ett element har konstaterats.

Förundersökning inledd

Polisen har tillsammans med nationella bombskyddet gjort en teknisk undersökning av brottsplatsen under natten. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor har inletts, men hittills har ingen person gripits.