Eskalerande våldsvåg i Uppsala – polisen har inlett särskild händelse

Susanne Nilsson
Rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Polisen

Polisen har inlett en särskild händelse i Uppsala med anledning av den eskalerande våldsvågen som pågår i staden. Bara under den senaste veckan har tre skjutningar inträffat i Uppsala, två av dem med dödlig utgång.

Den senaste veckans skjutningar i Uppsala har riktats mot anhöriga till högt uppsatta personer i Foxtrot-nätverket, som leds av kurdiska räven. En kvinna i 60-årsåldern, som var mamma till  en högt uppsatt person i nätverket, sköts till döds förra veckan. Under gårdagen sköts en man i 25-årsåldern till döds, och polisen tror att skotten egentligen var riktade mot en man i 50-årsåldern som är anhörig till kurdiska räven. Även skjutningen som skedde under natten mot söndagen tros ha kopplingar till kurdiska räven då hans svärmor bor i huset som besköts.

– Den senaste tiden har dåd begåtts som saknar motstycke, sade Rikspolischef Anders Thornberg under en presskonferens som hölls av polisen på onsdagen.

Avstyrt flera grova våldsbrott

Presskonferensen inleddes med att Anders Thornberg betonade allvaret i den våldsutveckling som pågår i Uppsala. Han berättade att polisen samtidigt har förhindrat flera grova våldsbrott bara de senaste dagarna, senast på onsdagsmorgonen då två personer som var maskerade och beväpnade med skjutvapen greps.

Eskalerande våldskonflikt

Ulf Johansson, regionpolischef i region mitt, berättade att det sedan midsommar i år finns en eskalerande våldskonflikt i Uppsala, och att polisen därför har inlett en särskild händelse för att frisätta resurser. Vidare sade han att det finns en ökad polisnärvaro i Uppsalaområdet, och att polisens fokus ligger på att identifiera, utreda och lagföra personer som är inblandade i våldsbrottsligheten.

– Vi samarbetar med hela civilsamhället och där är Uppsala kommun viktig i sammanhanget för att ta hand om den oro som många i Uppsala känner.

Viktigt att stoppa nyrekrytering till kriminella gäng

Polisen betonade under presskonferensen att det är viktigt att arbeta för att stoppa rekryteringen till de kriminella gängen. Varje dag ansluter sig i genomsnitt tre personer till ett kriminellt gäng, vilket innebär omkring tusen personer per år. Andra viktiga delar i arbetet mot de kriminella gängen är att rikta in sig mot deras ekonomiska vinster och att få tillgång till rätt resurser. Rikspolischef Anders Thornberg berättade att polisen från och med den första oktober kommer att ha rätt att använda sig av preventiva tvångsmedel mot grovt kriminella personer.

– Det innebär bland annat att vi efter tillstånd från domstol kan avlyssna ledarna utan konkret brottsmisstanke i syfte att förebygga grova brott.