En av tre dömda för Malexandermorden har nu släppts – “är en annan person idag”

Nathalie Wästerlund
Foto: Husterkluster, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

En av tre ansvariga för Malexandermorden 1999 har nu släppts. Andreas Axelsson fick sitt straff tidsbestämt till 35 år i början av 2020, och har nu släppts på fri fot efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.

Den 28 maj 1999 rånade Axelsson tillsammans med Jackie Arklöv och Tony Olsson en bank i Kisa, i Östergötlands län. Tony Olsson stod utanför och vaktade med draget vapen, samtidigt som de två andra männen gick in på banken, även dem med dragna vapen, bland annat pistoler och handgranater. De tre männen flyr sedan därifrån med en stor summa pengar i en stulen bil.

Efter en knappt timmes flykt börjar polismännen Olle Borén och Robert Karlström följa efter de tre männen. Skottlossning utbryter, och polisbilen blir beskjuten ett flertal gånger. Strax efter bryts kontakten med poliserna på radion, och det sista som någonsin hörs från dem är skrik. En stund senare hittas de båda polismännen mördade, med fem respektive tre fatala skottskador.

Greps efter att ha uppsökt sjukvård för skottskador

Andreas Axelsson greps i samband med att han uppsökte sjukvård för en skottskada som han fått under tumultet. Jackie Arklöv greps i Tyresö tre dagar senare, och Tony Olsson lyckades fly till Costa Rica, där han greps en dryg vecka efter polismorden och blev utlämnad till Sverige igen.

Arklöv väntar fortfarande på tidsbestämt – “Konkret och beaktansvärd risk”

Alla tre dömdes till livstids fängelse år 2000. Som ovan nämnt fick Axelsson sitt straff tidsbestämt och är nu släppt, medan Olsson beräknas bli släppt någon gång under 2023. Jackie Arklöv har ännu inte fått sitt straff omvandlat till tidsbestämt, då hovrätten ansåg vid den senaste prövningen år 2017 att det finns en “konkret och beaktansvärd risk” att han kan återfalla i brottslighet.

Axelsson ångrar sitt brott

I sitt beslut om Axelssons frisläppelse skrev tingsrätten att “Det som hände var en oerhörd tragedi och han ångrar att han överhuvudtaget fanns med i sammanhanget. Han tar ansvar för sin del i händelserna i Malexander och för brotten som begicks där. Han är en annan person idag med andra värderingar än vad han hade då”.