Elbolag vill bryta bundna avtal – minister kallar till krismöte

Jannik Svensson

Ekot berättar idag att flera företag vill hävda force majeure för att kunna bryta elavtal med kunder som haft bundet elpris. Nu sammankallar finansmarknadsminister Max Elger (S) till krismöte.

Sveriges Radio Ekot har pratat med källor som uppger att elbolag nu vill använda sig av force majeure-klausulen för att kunna säga upp mångåriga avtal med elkunder. Force majeure används i normala fall för att häva avtal av anledningar som bolag inte kan råda över, till exempel naturkatastrofer.

Anledningen till att bolagen nu vill bryta avtalen uppges av ekots källor vara att elbolagen befarar att elpriserna kommer vara fortsatt höga under en lång tid och att deras ekonomi kommer att påverkas av detta.

Läs även: Tillverkningsindustrin i hela EU starkt drabbad av stigande energipriser

Juristen: ”Tveksam till att det är tillämpligt”

Ricard Aron Nilsson är affärsjurist och civilekonom, han skriver tillika för Nongrata. Hans spontana reaktion elbolagens hänvisning till force majeure är:

– Krig kan mycket väl vara ett skäl för att åberopa force majeure. Dock ställer jag mig tveksam till att det är tillämpligt i det här fallet. Elbolagen själva är ju inte drabbade av en krigshandling och för att klausulen ska kunna användas är det är ju upp till dem att bevisa att så är fallet. En rättslig prövning hade varit intressant.

Många konsumenter känner säkert oro när de hör detta. Vad kan de tänka om det juridiska läget?
– Elkonsumenterna bör kunna känna sig lugna, elbolagen har nämligen en rejäl uppförsbacke framför sig eftersom de har bevisbördan för att de inte kunnat förutse att elpriserna ska höjas, säger Nilsson.

Ministern kallar till krismöte

Ekots publicering från imorse har fått regeringen att agera. Nu har finansmarknadsminister Max Elger (S) kallat ett möte med Konsumentverket, Allmänna Reklamationsnämnden och energiföretagen.

Ministern skriver till Aftonbladet, via sin pressekreterare:
”I denna osäkra tid ska Sveriges hushåll veta att regeringen inte kommer lämna dem i sticket”.

Jannik Svensson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nongrata.