Räkneexempel: Så mycket ökar kostnaderna för en vanlig svensk tvåbarnsfamilj

Elin Eriksson

När priserna på el, räntor, transporter och mat rusar så förlorar en vanlig barnfamilj ca 22.000 kr i månaden enligt Nongratas räknesnurra. Hur ska en vanlig barnfamilj klara av de ökade kostnaderna och kunna bo kvar med villa, vovve och Volvo?

Osäkerheten på börsen, skenande elpriser, stigande inflation och nu finansministerns blixtinkallade lördagspresskonferens tillsammans med Finansinspektionen och riksbankens avgående chef Stefan Ingves – allt pekar nu mot en nära anstående finanskris.

En vanlig småbarnsfamilj kommer enligt Nongratas uträkningar denna vinter att få kraftiga försämringar där många kan tvingas skippa julklapparna för att slippa bli vräkta. Vi har räknat på en vanlig småbarnsfamilj som exempel, familjen Medelsvensson, med hund, två små barn, villa i Tyresö och två bilar.

Tillfälliga strömavbrott kanske lättar på familjens ekonomi så de har råd med en julklapp? En redan ansträngd ekonomi ser ut att bli värre, lägg därtill att familjens besparingar tappar rejält i värde när bostadsmarknaden viker.

Exempel 1: Daniel och Lena i Tyresö

Daniel och Lena äger en villa i Tyresö som köptes för 6 mkr och lånen är 4,875 mkr med rörlig ränta. Familjen har två barn som är 3 och 6 år gamla. Daniel arbetar som tjänsteman på en statlig myndighet och Lena som högstadielärare, tillsammans har de en samlad månadslön om 82.300 kr vilket ger ca 53.495 kr efter skatt.

För att få vardagen att fungera med dagishämtning och jobb har de två bilar; ett privatleasingkontrakt och ett kontantköp. Familjen har även en labrador. Huset är lite äldre med en fin tomt och värms upp med direktverkande el, de har båda funderat på att skaffa en luftvärmepump och Lena vill sätta solceller på taket. Barnen går i förskola och i övrigt lever de ett vanligt liv i Stockholms finare förorter med stress, köer och anses av många vara framgångsrika.

Hur kommer deras ekonomi att se ut denna vinter och framöver?

Ökade månadskostnader

Ränta+4.976 kr/mån
El+6.400 kr/mån
Mat+3.000 kr/mån
Transport+2.800 kr/mån
Prisökningar+5.680 kr/mån
Total+22.856 kr/mån
Daniel och Lenas ökade kostnader, i exempel 1

Småbarnsfamiljen kommer gå back varje månad enligt detta exempel och kommer behöva besparingar för att klara att betala sina räkningar. I detta exempel kommer familjen Svensson att förlora ca 12.000 kr varje månad. Kommer Daniel behöva ta helgjobb och kan Lena arbeta extra på en annan skola? Detta är familjen Svenssons nya verklighet där mycket indikerar på att prisökningarna fortsätter flera år framåt.

Kan vara i början på en årslång kris

Att hushållen i Sverige deppar är kanske inte så konstigt när de ser köpkraften minska och är oroliga över de kraftiga prishöjningar som sker. Tidigare har det utlöst proteststormar då priser på bensin och diesel har stigit kraftigt efter ökad politisk styrning, men nu skenar elpriser, räntor och matpriser.

De svenska bankernas affärshemligheter för bostadslånetagare är deras “Kvar Att Leva På-kalkyler” vilket styrs av politiska krav när bostadslån skapas. Politisk detaljstyrning inkluderar amorteringskrav och bostäder har varit föremål för olika regleringar. Tidigare har bostadspriser ökat i hög takt men den skenande inflationen och räntehöjningar från Riksbanken ger en kraftig effekt i hushållens sargade plånböcker.

Om du vill ha fler uträkningar och uppfölningar av Medelsvenssons ekonomi, följ Nongrata på Facebook och Twitter! Och glöm inte att gilla och dela den här artikel.