Dumpen-Sara skuldsatt – nu hotas Patrik Sjöbergs projekt av tvångsförsäljning

Susanne Nilsson
Bild: Skärmdumpar från Dumpen och ETC, Dyugu Getiren.

Den kontroversiella sajten Dumpen, som drivs av höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg och Sara Nilsson, ligger ute för tvångsförsäljning av Kronofogden. Detta på grund av att Sara Nilsson har både sajten och företagets swishkonto registrerat på sig själv samtidigt som hon har privata skulder till kronofogden. 

Sara Nilsson, ansvarig utgivare för Dumpen, har personliga skulder till Kronofogden på totalt 182 400 kronor. De har nu gjort en utredning för att se om det finns tillgångar hos Nilsson som kan mätas ut för att reglera skulden.

Ligger ute på auktion

Kronofogden tittar i första hand på om det finns inkomster eller pengar på bankkonton som kan utmätas. Inget sådant har hittats i det här fallet. Man har däremot bedömt att domännamnet Dumpen är utmätningsbart, då det är registrerat på Nilsson och anses vara värt cirka 50 000 kronor. Därför ligger nu verksamhetens namn ute på auktion hos kronofogden.

Har överklagat

Sara Nilsson säger till Expressen att rätten till domännamnet inte tillhör henne utan den ideella föreningen Dumpen, och att man överklagat kronofogdens beslut. Hon säger också att hon håller på att lösa skulderna genom en avbetalningsplan och att kraven därför kommer att dras tillbaka.

Utger sig för att vara barn

Syftet med Dumpens verksamhet är att avslöja och hänga ut pedofiler. De utger sig därför för att vara minderåriga på nätet och får kontakt med män som chattar med och vill träffa ”barnet”. Sedan möter de upp männen, filmar och hänger ut dem ocensurerat på Dumpens hemsida. Klippen sprids sedan snabbt på nätet, något som i fler fall har fått förödande konsekvenser för de som hängts ut och deras anhöriga.

Ensidig häxprocess

Dumpen har fått mycket kritik för sitt agerande och sina metoder, bland annat från kammaråklagare Stina Sjöqvist som är specialiserad inom brott mot barn. Hon anser att Dumpen sysslar med brottsprovokation, vilket är olagligt i Sverige.

– Man har aldrig en chans att bevisa sin eventuella oskuld eller hur något verkligen har varit – utan det blir en oerhört ensidig häxprocess, sade hon nyligen till Expressen.

Polisen kritisk

Även inom polisen är man kritisk mot Dumpens tillvägagångssätt. Birgitta Dellenhed, chef för It-brottscentrum i Väst, sade tidigare i år till Norra Halland att Dumpens agerande försvårar för rättsväsendet. Bland annat kan bevis undanröjas efter att Dumpens medarbetare konfronterat misstänkta personer.

– Den digitala bevisningen är oftast avgörande i våra förundersökningar när vi ska föra åtal.

Gör inget fel

Dumpen har också kritiserats för sitt sätt att bemöta anhöriga till personer de hängt ut. Två män som blivit uthängda av Dumpen har tagit sina liv i samband med uthängningarna, den senare alldeles nyligen. Patrik Sjöberg och Sara Nilsson tycker dock inte att de gör något fel eller har något ansvar för vad resultatet av deras uthängningar kan bli.

– Det finns folk som tar livet av sig på grund av skatteskulder. Vi kan ju inte lägga ned Skattemyndigheten för att folk tar sitt liv på grund av skatteskulder. Och vi kan inte ändra det här arbetssättet på grund av att någon väljer att ta sitt liv, sade Sara Nilsson till Aftonbladet tidigare i år.