Dubbla detonationer i Göteborg i natt – polisen har inlett en särskild händelse

Susanne Nilsson

Polisen i Göteborg har inlett en särskild händelse efter att två detonationer skett under natten mot torsdagen. Explosionerna inträffade vid flerfamiljshus i Kortedala och Olskroken med bara tio minuters mellanrum.

Polis, ambulans och räddningstjänst skickades till platserna. Även nationella bombskyddet kallades dit. Polisen utgår ifrån att det finns ett samband mellan händelserna.

– Vi ser ingen tydlig koppling. Men den bör finnas. Annars är det för mycket slump, säger polisens utredare Sofie Konkell till Göteborgs-Posten (GP).

Boende hörde kraftiga smällar

Klockan 01.04 inatt kom det första larmet, då gällande en explosion i Olskroken. Tio minuter senare kom nästa larm, då om en explosion i Kortedala. Boende i de två områdena ska ha hört kraftiga smällar. Entrédörrarna i husen har fått skador och rutor har krossats. Det finns inga uppgifter om några personskador.

Personer som är kända av polisen bor på båda adresserna

Enligt uppgifter från polisen till GP bor det personer som är kända av polisen på båda adresserna. Det finns ingen självklar koppling mellan dem, men polisen letar vidare efter ett samband mellan händelserna. Platserna spärrades av och tekniska undersökningar har gjorts. Polisen knackar dörr i de berörda husen för att se om någon gjort iakttagelser i samband med explosionerna.

– Det är flerfamiljshus och ganska många dörrar så det blir omfattande dörrknackande. Det är självklart så att en sådan här händelse skapar stor oro för boende i området så vi jobbar med utredningen, men också med trygghetsskapande åtgärder, säger polisen presstalesperson Fredrik Svedemyr till GP.