Donald Trump stäms för våldtäkt – ny lag avskaffar preskriptionstiden för sexualbrott

Nathalie Wästerlund
Författaren E Jean Carrol stämmer Donald Trump. Foto: By julieannesmo - photo by me, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=104404125 respektive By Shealah Craighead - https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/presidents/donald-j-trump/ (archive), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63768460

USA:s förre president Donald Trump har blivit stämd för en våldtäkt han ska ha begått på 1990-talet. Författaren E Jean Carroll är bland de första att stämma någon enligt den nya lagen Adult Survivors Act, som trädde i kraft under torsdagen. 

The Adult Survivors Act är en lag som nyss börjat gälla i delstaten New York. Den ger offer för sexuella övergrepp chansen att anmäla brotten de blivit utsatta för, oavsett om det blivit preskriberat eller inte. Lagen kommer att gälla i ett år. Fram tills den 24:e november 2023 finns alltså möjligheten att lämna in en civilrättslig stämningsansökan, även om fallet tidigare har ansetts preskriberat.

Stämde Trump för förtal

Carroll offentliggjorde först sina anklagelser år 2019. Trump gick då ut och förnekade händelsen och kallade det “fiktion”. Då blev han stämd för förtal av författaren. En civil rättegång för det fallet är planerad till 2023.

Vill hålla Trump ansvarig

Carrolls advokat sa i ett uttalande att den nya stämningsansökan som lämnades in under torsdagen, precis när lagen trätt i kraft, är avsedd att hålla Trump ansvarig för det påstådda överfallet.

– Det här fallet är tyvärr ett missbruk av syftet med denna lag. Det riskerar att delegitimera trovärdigheten för faktiska offer, sade Alina Habba, Trumps advokat, till lokala medier.