Donald Trump döms för sexuellt övergrepp och förtal

Susanne Nilsson
Foto: Voice of America - http://www.voanews.com/a/3430100.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50646063

Donald Trump är skyldig till anklagelserna om sexuellt övergrepp och förtal mot författaren och journalisten Jean E. Carroll. Det meddelade juryn i målet på tisdagen.

Carroll stämde Trump för förtal och målet togs upp i en civilrättslig rättegång, där den före detta presidenten dömdes av en enig jury.

– Idag vet världen äntligen sanningen, sade Carroll efter att domen kom enligt CNN.

Stämdes för förtal

Jean E. Carroll har berättat att Trump våldtog henne inne på ett varuhus i New York under våren 1996. Trump har gjort uttalanden om att hennes anklagelser om våldtäkt var ett sätt för henne att sälja fler böcker, och på grund av dessa uttalanden stämdes han för förtal av Carroll.

Skadestånd på fem miljoner dollar

Rättegången mot Trump har pågått i två veckor och avslutades på tisdagen. Juryn kom fram till att han gjort sig skyldig till sexuellt övergrepp mot Carroll. Ett fängelsestraff var inte aktuellt då målet var civilrättsligt. Trump ska istället betala fem miljoner dollar, motsvarande cirka 50 miljoner svenska kronor, i skadestånd till Carroll.

Donald Trump har via sina advokater meddelat att han kommer att överklaga domen. Han står fast vid att han är helt oskyldig till anklagelserna som riktas mot honom.