Domstolshandläggare åtalas för grovt brott mot tystnadsplikt – läckte hemliga dokument till gängkriminell

Susanne Nilsson

Idag väckte åklagaren åtal mot en kvinna som varit anställd som domstolshandläggare hos Attunda tingsrätt. Kvinnan ska ha läckt sekretessbelagda uppgifter till en gängkriminell man, och hon åtalas nu för bland annat grovt brott mot tystnadsplikt.

Kvinnan greps den 20 september i år, och brotten ska ha begåtts från den 31 juli fram tills hon greps.

– Det här är mycket allvarlig brottslighet som undergräver rättsväsendets förtroende och möjlighet att utreda misstänkta brott, säger  chefsåklagare Per Nichols, förundersökningsledare på Särskilda åklagarkammaren, i ett pressmeddelande.

Fotade av hemliga dokument

Efter att misstankar uppstod mot kvinnan monterade polisen upp hemliga kameror på kvinnans arbetsplats. Genom kamerorna kunde de se hur kvinnan fotade av hemliga dokument, som hon sedan lämnade vidare till den gängkriminella mannen. Förutom grovt brott mot tystnadsplikt och samma brott av normalgraden åtalas kvinnan också för grovt dataintrång och dataintrång av normalgraden. Detta efter att hon vid flera tillfällen låtit mannen använda hennes dator, där domstolens ärendesystem fanns.

“Möjliggör för den grova organiserade brottsligheten”

Ärendet utreds på avdelningen för särskilda utredningar, och har prioriterats.

– Det beror på den särskilda allvarlighetsgraden i brotten samt att vi vet att brottslighet som denna möjliggör för den grova organiserade brottsligheten. Med tanke på den samhällssituation som råder i Sverige i dag har det, för oss, varit av största vikt att arbeta tillsammans med förundersökningsledaren effektivt och snabbt i detta ärende, säger Anna Benedetti, enhetschef för utredningsenheten i Stockholm på avdelningen för särskilda utredningar, i ett pressmeddelande.