Domstolsanställd som läckte sekretessbelagd information döms till fängelse

Susanne Nilsson

En tidigare domstolsanställd kvinna dömdes på torsdagen till fängelse för flera fall av brott mot tystnadsplikt och dataintrång. Kvinnan läckte sekretessbelagd information till en gängkrimine ll man hon hade en relation med, vilket försvårat polisens arbete med att utreda misstankar om grov brottslighet.

Förutom att lämna ut sekretessbelagda handlingar till den gängkriminella mannen ska kvinnan också ha låtit honom använda hennes dator fritt. I datorn fanns domstolens ärendesystem. Åklagaren i målet, Per Nichols, har tidigare beskrivit kvinnans brottslighet som systemhotande.

– Om någon anställd i rättsväsendet, oavsett om det är polis, åklagare eller domstol, beter sig på det här sättet så undergräver det rättssystemets möjligheter att utreda och beivra brott, säger han i en kommentar till TT.

Läckte handlingar gällande hemliga tvångsmedel

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, var anställd som handläggare vid Attunda tingsrätt. I sitt arbete har hon bland annat hanterat handlingar som rört hemliga tvångsmedel mot personer i det kriminella Turebergsnätverket i Sollentuna. Runt årsskiftet började polisen märka att personer de avlyssnade plötsligt ändrade beteende och blev väldigt försiktiga. Detta ledde till slut till misstankar om att någon läckte information om de hemliga tvångsmedel som polisen använt. Spåren ledde till kvinnan som arbetade hos Attunda tingsrätt, och polisen började övervaka henne genom bland annat en dold kamera i hennes arbetsrum.

Har agerat med uppsåt

Den 20 september greps kvinnan, och den 10 november väcktes åtal mot henne. Idag dömdes hon av Attunda tingsrätt för ett grovt brott mot tystnadsplikt, ett grovt dataintrång, tre fall av brott mot tystnadsplikt och ett dataintrång. Påföljden bestämdes till fängelse i ett år och nio månader.

”Vid bedömningen av straffvärdet har tingsrätten beaktat att den åtalade har agerat uppsåtligen samt att brottsligheten i vissa fall har lett till att polisens möjlighet att utreda misstankar om grov brottslighet har försvårats”, säger chefsrådman Magdalena Hägg Bergvall i ett pressmeddelande.