Döms för dubbelmord – knivmördade sin syster och systerson

Nathalie Wästerlund
Södertörns tingsrätt dömde mannen till sluten rättspsykiatrisk vård. Foto: Carl Johan Erikson

I maj förra året blev en kvinna och hennes son brutalt knivhuggna till döds i Mälarhöjden i Stockholm. Gärningsmannen, som var kvinnans bror, har nu dömts till rättspsykiatrisk vård.

Den 26 maj 2022 befann sig den 43-åriga kvinnan i sitt hus tillsammans med andra familjemedlemmar. Hennes son var ute i trädgården och lekte med grannpojken. Vid halv tvåtiden gick plötsligt en man in i huset, påträffade kvinnan som stod i badrummet, och högg henne med en kniv upprepade gånger.

Dödförklarades på mordplatsen

Knappt en kvart senare ringde en närstående 112. Innan de hunnit fram kunde personer på platsen hitta ännu en svårt skadad person – den sexåriga sonen som låg livlös i trädgården. Kort därefter kom flera polispatruller till platsen. Den 43-åriga kvinnan dödförklarades omedlebart, men hennes son var fortfarande vid liv och fördes därför till sjukhus. Men trots flera återupplivningsförsök så dödförklarades även han strax efter ankomsten.

Greps med blodig kniv i fickan

Efter inledande förhör kunde polisen snabbt rikta misstankarna mot kvinnans bror, en 42-årig man med psykiska problem. Han befann sig inte längre på platsen, men svarade i telefon när polisen ringde honom och berättade att han befann sig i en taxi på väg bort. Han kunde gripas under lugna former i höjd med Solna. Då hade han blodstänk på kläderna och en blodig kniv i sin ficka.

Brottsundersökning fann starka bevis

I samband med den brottsplatsundersökning som genomfördes hittades flera spår, bland annat blodspår i olika delar av huset, en öppnad knivslida och skoavtryck. I de rättsmedicinska obduktionerna av kvinnan och hennes son framgår det att de bägge fått utstå ett stort antal knivhugg varav flera i sig varit dödande.

Minst 25 knivhugg utdelade

Rapporter från kvinnans obduktion säger att “25 skarpkantade skadeområden i ansiktet, på halsen, bröstkorgen och bröstryggen, vänstra axeln, armarna, högra handen och vänstra underbenet kunde då noteras”. Hon ska med största sannolikhet ha avlidit till följd av sina omfattande skador, framförallt kärlskador i sin vänstra arm med åtföljande förblödning. Även den sexåriga pojken ska ha avlidit till följd av förblödning.

DNA hittades på gärningsmannen

DNA från både kvinnan och hennes son ska ha hittats på mannens kläder, under hans naglar och på den kniv han bar på i samband med gripandet. Redan efter huvudförhandlingarna i december kom tingsrätten fram till att det fanns mycket stark bevisning i fallet. I samband med detta beslutades att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, som senarevisade på att han led av en allvarlig psykisk störning.

Döms inte för barnfridsbrott

Idag meddelade tingsrätten sin dom, rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordet på hans syster och hans systerson. Han frias dock från barnfridsbrott, som fanns på agendan baserat på det faktum att ett annat barn befunnit sig på platsen vid tiden för mordet. Barnet har dock inte bedömts vara närstående till gärningsmannen i lagens mening, och han kan därför inte dömas för barnfridsbrott.

Om domen kommer att överklagas har ännu inte beslutats.