Dom mot man som kastade ner kvinna i gruvhål – fick livstid

Susanne Nilsson
Alla som döms till fyra år eller mer hamnar först på anstalten Kumla för en bedömning.

På fredagen kom tingsrättsdomen i det mycket uppmärksammade fallet om mannen som kastade ner en kvinna i ett gruvhål utanför Norberg i april i år. Mannen dömdes till livstids fängelse för mordförsök och våldtäkt.

Det var den 22 april i år som en man och hans två barn gick förbi gruvan och hörde rop på hjälp. Mannen larmade och kvinnan kunde tas upp ur gruvan med hjälp av en helikopter från sjöfartsverket.

Utsatt för brott

Polisen inledde en utredning och kunde konstatera att kvinnan inte hamnat i gruvhålet på egen hand utan att hon blivit utsatt för brott. Det framkom att hon blivit våldtagen och sedan nerknuffad i gruvan av en man hon var bekant med. Mannen kastade också ner tegelstenar på kvinnan då hon låg i gruvan.

Kvinnan blev efter händelsen liggande i gruvan i ett dygn innan hon upptäcktes av en slump. Hon var svårt skadad, hade ingen möjlighet att ta sig upp själv och enligt tingsrättens bedömning hade hon troligen avlidit inom ett dygn om hon inte upptäckts.

Livstids fängelse och utvisning

Omständigheterna i fallet anses vara mycket allvarliga och brottet är grovt. Därför döms gärningsmannen till livstids fängelse, trots att offret överlevde. Han döms också till utvisning och ska betala skadestånd på 545 000 kronor till kvinnan. 

Mannen nekar till brott och hans advokat säger till SVT att de kommer att överklaga domen.