Dom i spionmål skjuts upp – yngre brodern drog tillbaka sitt överklagande

Susanne Nilsson
Storebrodern Peyman Kia får vänta längre på hovrättens dom efter att hans lillebror tagit tillbaka sitt överklagande.

På onsdagen skulle Svea hovrätt ha meddelat sin dom i det så kallade spionmålet. Detta skjuts nu upp efter att den yngre av de två bröder som dömdes i tingsrätten dragit tillbaka sitt överklagande.

Målet gäller två bröder som åtalats för spioneri. Den äldre brodern, Peyman Kia, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse. Den yngre brodern, Payam Kia, dömdes till fängelse i nio år och tio månader.

“Frustrerande situation”

Båda bröderna överklagade tingsrättens domar. När hovrättsförhandlingarna avslutades den 19 april beslutade rätten att bröderna skulle vara kvar i häktet i väntan på domen, som alltså var planerad att meddelas idag. Detta skjuts nu upp med en dryg vecka efter att Payam Kia dragit tillbaka sitt överklagande eftersom han inte vill riskera att få en straffskärpning.

– Han har hamnat i en frustrerande situation. Han fortsätter hävda sin oskuld, men känner en oro för att hovrätten inte kommer lyssna på honom. Att gå vidare med överklagan innebär att han riskerar att få ett längre fängelsestraff. Det är en risk han inte är redo att ta, säger Kias advokat Björn Sandin enligt DN.

Svea hovrätt kommer att meddela sin dom i målet den 25 maj.