Dödsskjutning i Söderledstunneln – tre gripna

Susanne Nilsson
Foto: Holger Ellgaard

En man i 20-årsåldern sköts på torsdagseftermiddagen till döds i en bil i Söderledstunneln i Stockholm. Tre personer kunde gripas av polisen kort efter händelsen.

Klockan 16:45 på torsdagen fick polisen in larm från allmänheten om misstänkt skottlossning i Söderledstunneln. På platsen hittades en avliden man i en bil, där även ett vapen anträffades. Polisen inledde en stor insats, bland annat spärrades tunneln av vilket orsakade massiva köer runt om i Stockholm.

Kopplingar till grov organiserad brottslighet

Skjutningen skedde i Björktunneln som är en del av Söderledstunneln. Tre män greps kort efter händelsen i närheten av bilen som den skjutne mannen hittades i. Även de gripna är i 20-årsåldern och enligt vad som framkom under polisens pressträff är både de och den skjutne mannen hemmahörande i Eskilstuna. Alla fyra är sedan tidigare kända av polisen och har enligt polisen kopplingar till grov organiserad brottslighet i Eskilstuna. Det ska däremot inte finnas någon tydlig koppling mellan männen och den sedan tidigare pågående gängkonflikten mellan Eskilstuna-grupperingarna Årby och Skiftinge.

Ingen fara för allmänheten

Skjutningen skedde mitt under rusningstrafik på en plats där många fordon rör sig dagligen. Polisens bedömning är att det trots detta inte fanns någon fara för allmänheten. Detta verkar tyda på att såväl brottsoffer som de misstänkta satt i samma bil, något som polisen varken vill bekräfta eller dementera.

Christoffer Bohman, chef på utredningssektionen hos Sörmlandspolisen, säger till Nongrata att de inte har någon information om var personerna var på väg eller varför skjutningen skedde just i Söderledstunneln, men att de hoppas att utredningen ska kunna klargöra detta.

“Lägesbilden i Eskilstuna är oförändrad”

Polisens bedömning är att det inte finns någon uppenbar risk för en upptrappning av det dödliga våldet i Eskilstuna efter gårdagens skjutning, men att man självklart bevakar läget. På frågan om stämningen i den våldsdrabbade staden svarar polisen att “lägesbilden i Eskilstuna är oförändrad”.

Det finns inga uppgifter om eventuella kopplingar mellan de inblandade och pågående konflikter mellan kriminella grupperingar i Stockholm. Man vet heller inte i dagsläget varför de fyra unga männen befann sig i huvudstaden.

Goda förutsättningar att utreda vidare

Polisen inväntar nu resultatet från brottsplatsundersökningen och utredningen fortsätter med olika åtgärder. Bland annat undersöks om händelsen har fångats på film då det finns flertalet kameror i tunneln. Man säger att det finns goda förutsättningar att utreda detta vidare. 

De tre gripna männen kommer att begäras häktade misstänkta för mord. Polisen har inga kommentarer kring de gripnas inställning till misstankarna.