Död späckhuggare hittades i Hunnebostrand – händelsen utreds

Susanne Nilsson

På torsdagsmorgonen hittades en fem meter lång späckhuggare död i en småbåtshamn i Hunnebostrand i Bohuslän. Det rapporterar flera medier.

Det var en seglare som gjorde upptäckten och larmade polisen, som kom till platsen och bevakade djuret i väntan på kustbevakningen.

– Vi har en flock med späckhuggare som rör sig längs den svenska västkusten så det händer naturligtvis då och då att någon av dem dör.  Däremot är det väldigt, väldigt ovanligt att någon skulle vara död och flyta i land, säger Kennet Lundin, marinbiolog på Göteborgs naturhistoriska museum, till SVT.

Hoppas kunna bevara skallen

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm kontaktades efter fyndet, och personal från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, undersökte späckhuggaren och tog prover på den. Man hoppas kunna ta reda på mer om djurets ålder, genetik och hur det har påverkats av miljön.

Den stora och mycket tunga späckhuggaren lyftes sedan upp ur vattnet med hjälp av fleravtruckar. Man hoppas nu kunna transportera djurets skalle till Naturhistoriska riksmuseet för att där kunna bevara skelettdelarna.

– Det blir den största späckhuggarskallen vi haft på 60 år. Men skallen väger mellan ett halvt och ett ton så det kan vara lite kruxigt att få upp det, säger Linnea Cervin på Naturhistoriska riksmuseet till DN.