Djurrättsorganisationer räddar djur från kriget i Ukraina

Nathalie Wästerlund
Hunden på bilden är inte en av de som räddats i Ukraina.

Kriget i Ukraina fortgår, och många människor har tvingats lämna allt de äger bakom sig för att söka skydd i andra länder. I och med detta har många husdjur blivit lämnade ensamma i sönderbombade städer. Men det finns ljusglimtar i tillvaron, i form av organisationer som arbetar för att rädda herrelösa djur i Ukraina.

Flera djurskyddsorganisationer är verksamma i Ukraina, och jobbar dagligen för att rädda och vårda så många djur som möjligt. Det är bland annat Animal Rescue Kharkiv, Four Paws, UPAW och PETA som hjälper till genom att lokalisera och rädda djur i landet, köpa in djurmat, betala för veterinärkostnader och hitta nya hem till djuren.

Evakuerat tigrar och lejon

Ukrainska regeringen har anklagat Ryssland för att medvetet attackera byggnader såsom stall och tillflykter för herrelösa djur. Antagligen görs detta bara för att orsaka maximal smärta hos det ukrainska folket. Men tusentals frivilliga volontärer arbetar ändå för att rädda så många djur som möjligt – både husdjur, vilda djur och djurparksdjur. Fler än 100 djur har evakuerats från djurparker i Ukraina till närliggande land enligt The Guardian, däribland sju björnar, fyra tigrar och tre lejon.

Djur får nya hem över hela Europa

Många av de djur som räddats från kriget har fått nya hem. Jaryna Vinontjuk, vid organisationen Animal Rescue Kharkiv, berättar för DN att en hund som hennes organisation tog hand om har fått ett nytt hem hos en familj i Tyskland.

– Pojken läser sagor för hunden på kvällarna och de sover tillsammans. Hunden följer med familjen på utflykter till bergen. Familjen är tacksam och hunden har det bra långt från kriget, säger Jaryna till DN.