Digitalt id-kort för mobil lanseras nästa vecka

Susanne Nilsson

Snart är det möjligt att ha ett digitalt id-kort i mobiltelefonen. Detta tack vare en tjänst som Finansiell ID-Teknik, som är utvecklaren av BankID, lanserar.

Tjänsten är tänkt att öka säkerheten för butikerna och göra det lite lättare för den som handlar.

– På sikt hoppas vi att man kan lämna id-handlingarna hemma, säger Petter Dahl, e-legitimationsexpert på Finansiell ID-Teknik, till DN.

Samma säkerhet som hos vanliga BankID

Från och med måndag den 19 juni kommer alla som har ett pass eller ett nationellt id-kort att kunna ladda ner det digitala id-kortet i sin mobiltelefon. Det lagras bara på den enhet man laddar ner det till, har samma giltighetstid som det fysiska id-kortet och när man legitimerar sig med det är det aktivt i två minuter. Det har också en säkerhetsfunktion liknande den som swish har, där ett avtryck visas och ett ljud hörs när man trycker på mobilskärmen.

– All säkerhet och tillförlitlighet som finns i vanliga Bankid finns inbyggt i det digitala id-kortet, säger Petter Dahl till DN.

Paketuthämtning möjlig med nya tjänsten

Det är upp till varje företag att besluta om man accepterar det digitala id-kortet som identitetshandling. Postnord och DHL har redan gått ut med att det inom kort kommer att gälla för att hämta ut paket från dem. Kortet kommer inte kunna användas för flygresor och utlandsresor, vid sådana behöver man fortfarande ha ett fysiskt pass eller ett nationellt id-kort.