Darth Vaders röst säkrad för framtiden – tack vare ukrainskt AI

Susanne Nilsson
Foto: Lucasfilm och Eva Rinaldi - James Earl Jones, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27616852

För att Darth Vaders röst i framtiden alltid ska låta likadant så har nu ett ukrainskt företag lyckats återskapa den berömda filmkaraktärens röst med hjälp av AI.

Mannen som i Star Wars-filmerna gör rösten till den legendariska karaktären Darth Vader, James Earl Jones, har blivit hela 91 år gammal. Han meddelade redan för flera år sedan att det var dags för honom att dra sig tillbaka. Sedan dess har han endast gjort en kortare replik som Darth Vader, i filmen “Star Wars: The Rise of Skywalker” som släpptes 2019.

Vill bevara den berömda rösten

Filmskaparna vill gärna bevara den berömda rösten då den är så starkt förknippad med karaktären. Sedan Disney köpte rättigheterna till Star Wars från George Lucas har flera filmer och serier tillkommit, och därför behövs mycket mer material i form av Darth Vaders röst. Därför har man undersökt möjligheten att återskapa den karaktäristiska rösten med hjälp av artificiell intelligens, så kallad AI. Enligt den amerikanska tidningen Vanity Fair ska James Earl Jones ha gett sitt godkännande.

Ukrainskt företag hade lösningen

Det ukrainska företaget Respeecher har med hjälp av modern teknik kunnat använda gammalt material för att skapa nytt röstmaterial. AI-varianten av Darth Vaders röst förekommer i Disney+-serien “Obi-Wan Kenobi” från 2022. Respeecher har också skapat AI-varianter av en ung Luke Skywalkers röst, genom att utgå ifrån Mark Hamills röst, i Disney+-serierna “The book of Boba Fett” och “The Mandalorian”.