Danske Bank erkänner penningtvätt – får böter på över 20 miljarder kronor

Nathalie Wästerlund
Foto: News Oresund - 20181126_Danske_Bank_HQ_Kongens_Nytorv_Copenhagen_0203, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=101321181

Danske Bank har idag erkänt sig skyldiga till omfattande penningtvätt. Banken ska nu betala drygt 20 miljarder svenska kronor i böter till USA.

Danske Bank, som är Danmarks största bank, hamnade i blåsväder redan 2017. Då avslöjades det att misstänkta transaktioner i åratal hade passerat från utländska kunder genom bankens filial i Estland. Det var framförallt ryska medborgare som påstods använda sina konton hos banken för att tvätta pengar som kom från korruption och annan brottslig verksamhet.

Stämdes av USA

Det var den amerikanska staten som stämde Danske Bank i samband med upptäckterna. USA:s justitiedepartement sade enligt Reuters att “Danske Bank var medveten om olagliga transaktioner åtminstone i februari 2014, efter att de upptäcktes genom interna revisioner såväl som från en whistleblower och genom information från tillsynsmyndigheter”.

Det är dessa anklagelser som ansvariga vid banken nu erkänt sig skyldiga till och som medfört det höga bötesbeloppet.

Tidigare VD frikänd

Bankens tidigare vd, Thomas Borgen, stämdes också av investerare i samma veva som skandalen uppdagades. Men en dansk domstol frikände honom från ansvar i november i år.