Covidvaccinet Novavax pausat – kan orsaka hjärtproblem

Nathalie Wästerlund

Folkhälsomyndigheten (FHM) har beslutat att vaccinering för personer under 30 med Covid 19-vaccinet Nuvaxovid ska pausas. Detta eftersom data från Australien har visat på att vaccinet kan ge ökad risk för hjärtproblem.

Forskningen har visat att vaccinet kan ge en ökad risk för hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation, framför allt hos yngre individer. Denna åtgärd görs av försiktighetsskäl, och FHM betonar i sin artikel att den som är under 30 och blivit vaccinerad med Nuvaxovid inte behöver vara orolig.

– Risken är väldigt liten och man kan fortsätta med nästa dos med ett annat vaccin, säger Sören Andersson, som är chef på enheten för vaccinationsprogram.

Är inte nödvändigtvis farligt

Covidvaccinet Nuvaxovid går under namnet Novavax. Det har inte använts i någon större omfattning i Sverige – bara drygt 7000 personer har blivit vaccinerade med just det vaccinet. Både hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation går ofta över av sig självt, och behöver inte vara någon betydande fara för den drabbade. Misstänkta symtom bör bedömas av en läkare, och vid konstaterade fall kan behandling på sjukhus vara aktuellt.