Coronaviruset kan ha läckt ut från labb – enligt före detta chef på kinesiska folkhälsomyndigheten

Nathalie Wästerlund

Kinas regering har under hela tiden förnekat teorierna om att Coronaviruset kan ha kommit från ett laboratorium i staden Wuhan. Virusets ursprung har hittills inte kunnat fastställas. Men George Gao, före detta chef för den kinesiska folkhälsomyndigheten, CDC, hävdar annorlunda i en intervju med BBC.

George Gao spelade en nyckelroll i Kinas hantering av Coronaviruset. Han var en del av både smittspårning och arbetet med att ta reda på var viruset faktiskt kom ifrån. Han menar på att den kinesiska regeringen kan ha tagit teorin om ett labbläckage mycket mer seriöst än vad officiella uttalanden avslöjade, och att den interna diskussionen handlade mycket om just risken att viruset läckt från ett labb.

– Man kan alltid misstänka vad som helst. Det är vetenskap. Man kan inte utesluta något, säger han i intervjun.

“Regeringen organiserade något”

George Gao berättar också att någon slags formell utredning tillsattes på grund av misstankarna. “Regeringen organiserade något”, säger han, men tillägger att hans avdelning vid CDC inte var involverad i detta. Han berättar att det omdiskuterade labbet i Wuhan var “dubbelcheckat av experter inom området”.