Civilanställd sålde polisutrustning på Tradera – döms för att skickat paket värt 130 kr

Nathalie Wästerlund
Foto: Polisen

När en poliskvinna hittade ett par Salomon-kängor på Tradera var hon först mycket glad över sitt fynd. Men när hon sedan fick hem paketet blev hon misstänksam – kängorna var nämligen av exakt samma modell som Polismyndigheten använder, och dessutom var paketet märkt med “Polismyndigheten” som avsändare. Det fanns i paketet även en “liten gul etikett med Polisens emblem samt texten NOA” enligt Dagens Juridik.

Eftersom köpet gjordes via Tradera kunde poliskvinnan lätt identifiera säljaren, som visade sig vara en kvinna som är civilanställd hos Polismyndigheten. Denna kvinna delgavs misstanke om stöld, då man misstänkte att hon stulit skorna från sitt jobb, samt bedrägeri eftersom hon skickat varorna via Polisens posthantering.

Förundersökningar nedlagda

Den misstänkta kvinnan teg sig igenom alla förhör, och en dryg vecka senare lade åklagaren ned förundersökningarna gällande stöld. Stöldmisstanken involverade även två par handskar som man misstänker att hon tagit från sitt jobb. Men i förra veckan åtalades kvinnan istället för bedrägeri.

Bedrog Polismyndigheten på 130 kronor

“N.N har lämnat in ett paket för vidarebefordran till en viss adress till Polismyndighetens posthantering. Hon lurade på det sättet anställda vid Polismyndigheten att tro att hon skickade paketet i tjänsten och att Polismyndigheten därmed skulle stå för portokostnaden trots att hon i själva verket skickade paketet som privatperson. Anställda vid polismyndigheten lät härefter skicka paketet till den angivna adressen och Polismyndigheten betalade portot om 130 kr, vilket innebar vinning för N.N med 130 kr och motsvarande skada för Polismyndigheten”, framgår det i stämningsansökan.

Stölden kunde inte bevisas

Kvinnan kan alltså dömas för ett bedrägeri på 130 kronor efter att hon stulit polisiär utrustning, men inte för själva stölden.

– Vi misstänkte att hon sålt Polismyndighetens gods, men det kom vi inte ens nära att kunna bevisa, därför lades de misstankarna ner, berättade chefsåklagare Åsa Ideström för Dagens Juridik.