Civila med jaktvapen uppges vara målet i Naturvårdsverkets IT-läcka

Jannik Svensson

Information om svenska jägare kan ha varit målet med det dataintrång som upptäcktes hos Naturvårdsverket i torsdags. Enligt källor har angriparna kommit åt information om personer i jaktkorts- och jägarexamensregistret.

Naturvårdsverket är den myndighet som utfärdar statliga jaktkort samt för register över de som avlagt jägarexamen. Källor som Nongrata pratat med uppger att denna information verkar ha varit målet för attacken.

För att en jägarexamen ska registreras hos Naturvårdsverket krävs godkänt teoretiskt prov, samt praktiska prov som innefattar skjutning. Jägarexamen är en förutsättning vid ansökan om licens för jaktvapen hos polisen.

Civila med vapen

En svensk soldat, som inte vill figurera med namn i tidningen, säger till Nongrata att det är logiskt att en främmande makt kan vara intresserad av ett register med civila personer med tillgång till vapen.

– Den här informationen kan exempelvis användas i syfte att beväpna infiltratörer som redan tagit sig in i landet.

Spionage vanligare än man tror

Soldaten berättar att det är inom försvaret är allmänt känt att främmande makter under lång tid bedrivit suspekt aktivitet kring svenska militärövningar.

– De flesta incidenter kommer inte ut i media, så klart, det är ju väldigt hemliga och känsliga saker det handlar om. Jag har personligen varit med om det när vi har haft övningar. Jag har varit med om drönarflygningar i övningsområdet och pålysning med militär nattseendeutrustning från fritidsbåt. Sådant händer här oftare än vad man kan tro. Det rör sig om utländska personer som samlar in information om svensk militär, vad vi använder för utrustning, vem som är aktiv i hemvärnet och så vidare.

Utreds av specialavdelning

Håkan Svaleryd är chef för förvaltningsavdelninen på Naturvårdsverket. Han uppger för Nongrata att ärendet är polisanmält och hanteras av polisens nationella operativa avdelning, NOA. Något som kan indikerar misstanke om främmande makts inblandning.

Håkan Svaleryd, Naturvårdsverket, vill inte uppge om han vet något om informationen som har läckt.
Foto: Naturvårdsverket

Har ni haft någon kontakt med Försvarsmakten?

– Det kan jag inte svara på.

Hur är det med Säkerhetspolisen, har ni haft någon kontakt med dem?

– De är informerade.

Jag har fått information som menar att registret över jägarexamen kan ha varit målet för attacken. Vad kan du säga om det?

– Det är ingenting som jag vet någonting om. Vi har inte fått reda på vilken information det är som har gått ut från myndigheten.

Finns det någonting som tyder på att det här kan vara en främmande makt som vill ha tag på information om civila personer i Sverige som har kunskap om vapen eller har vapen?

– Det har jag ingen information eller kunskap kring för tillfället.

Har du pratat med någon annan om just den här frågeställningen tidigare?

[sex sekunders tystnad] – Ehm.. Alltså vi har ju pratat, självklart jättemycket, om alla eventuella effekter av vad som har skett.

Är det här en av de teorier ni har pratat om?

– Alltså, jag kan ju varken svara ja eller nej på den frågan.

Du har ju gått ut i flera medier och sagt att det här har gått iväg till USA.

– Vi vet att servern dit där den här informationen först landade låg i USA.

Givet att du har den informationen borde du väl också veta vad det är för information som har gått till den servern?

–Nej.

Finns det någonting du kan berätta om den här informationen?

– Nej, jag kan inte.. Jag vet egentligen ingenting vilken information som har gått. Fokus för oss har varit att stänga ner och att vi inte får någon ytterligare skada.

Säpo: tagit del av rapportering

Säkerhetspolisen kommenterar Naturvårdsverkets dataläcka med att de har tagit del av allmänna uppgifter från media, men berättar inget mer än så.

– Orsaken till att vi inte går in och pratar om enskilda verksamheter är just för att inte exponera eventuella sårbarheter mot främmande makt, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo till Nongrata.

Har du hört något? Vet du mer om den här händelsen?

Maila gärna till oss på tips@nongrata.se

Jannik Svensson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nongrata.