Cissi Wallin döms för grovt förtal även i hovrätten

Susanne Nilsson
Foto: By Dick Schager - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=88394198

2017 gick debattören Cissi Wallin ut på instagram och facebook och anklagade en namngiven journalist för att ha drogat och våldtagit henne. Övergreppet skulle ha skett år 2006 och polisanmäldes av Wallin 2011, men utredningen lades ner.

Den våldtäktsanklagade mannen har hela tiden nekat till anklagelserna, och efter att upprepade gånger ha blivit uthängd av Wallin polisanmälde han henne för förtal.

Hovrätten fastställer domen

2019 dömdes Cissi Wallin av Stockholms tingsrätt för grovt förtal. Påföljden blev villkorlig dom, 100 dagsböter samt att hon skulle betala ett skadestånd på 80 000 kronor till den utpekade mannen. Domen överklagades av båda parter, och idag kom Hovrättens dom. De fastslår att inläggen på sociala medier innehöll förtalsgrundande uppgifter och att Wallin därför ska dömas för grovt förtal. Den villkorliga domen står fast, men Hovrätten sänker dagsböterna från 100 till 30 stycken. Däremot höjer de skadeståndet hon ska betala, till 100 000 kronor.

Inte försvarligt

Ragnar Palmkvist, Hovrättslagman och ordförande i målet, skriver följande i ett pressmeddelande:

– Hovrätten har vid försvarlighetsprövningen gjort en helhetsbedömning av omständigheterna och har då bl.a. beaktat att kvinnan skulle ha kunnat redogöra för det övergrepp hon menar att hon utsatts för och på så sätt delta i metoo-debatten, utan att peka ut journalisten. Dessutom har de påstådda händelserna legat så långt bak i tiden att även om journalisten haft en ställning som i någon mån motiverat en mer närgången granskning av hans handlande, har det inte varit försvarligt att sprida uppgifterna på det sätt som gjorts. Detta innebär att hovrätten inte har gått in på en prövning av om uppgifterna har varit sanna.