Boris Johnson berättar om extraordinärt samtal med Putin – “hotade att bomba mig”

Nathalie Wästerlund

I en ny BBC-dokumentär berättar Storbritanniens före detta premiärminister Boris Johnson att Rysslands president Vladimir Putin ska ha hotat att bomba honom och därmed Storbritannien. Detta ska ha uttalats i ett telefonsamtal ledarna sinsemellan strax före att Rysslands invasion av Ukraina inleddes.

– ​​Han typ hotade mig vid ett tillfälle och han sade ”Boris, jag vill inte skada dig, men med en robot skulle det bara ta några minuter”, sade han i dokumentären. Detta efter att Johnson varnat Putin att en invasion av Ukraina skulle leda till västerländska sanktioner och en ökad Nato-närvaro vid Rysslands gränser.

Vladimir Putin ska ha frågat Boris Johnson om utsikterna för att Ukraina skulle gå med i Nato. Premiärministerns svar på det ska ha varit att det antagligen inte skulle ske inom en överskådlig framtid, vilket han sade för att försöka lugna Putin och därmed övertala honom från att fullfölja sin invasion av Ukraina.

“Men jag tror att från den mycket avslappnade tonen som han tog, den typ av avskildhet som han verkade ha, spelade han bara med i mina försök att få honom att förhandla”, förklarar Johnson vidare i dokumentären.

Kreml tillbakavisar dessa uppgifter via sin talesperson Dmitry Peskov, som enligt Reuters beskriver det som “en lögn”. Inga bevis för att samtalet ska ha ägt rum har ännu presenterats för allmänheten. Men det förs alltid detaljerade protokoll över alla officiellt arrangerade tjänstesamtal, som sedan sparas i arkiv.