Bokstaverade ut namn med emojis – döms för grovt förtal

Nathalie Wästerlund
Hovrätten dömde TikTok-profil för förtal. Foto: Johan Wingborg

Efter att ha lagt ut en video på Tiktok innehållandes emojis som bokstaverade en pojkes namn så har nu en tonårstjej dömts för grovt förtal. Hon döms till ungdomstjänst samt till att betala 30 000 kronor i skadestånd.

I augusti 2021 lade flickan upp en video på sitt Tiktok-konto med texten “en gång v@ldtäktsman, alltid v@ldstäktsman. Eller hur”, följt av fyra emojis, vars första bokstav i respektive emoji bokstaverade pojkens namn.

Ville “slå skiten ur han”

I kommentarsfältet blev det snabbt uppeldad stämning. Andra användare skrev ut hans hela namn och adress och skrev att de skulle “slå skiten ur han”. Flickan hade gillat flera av dessa kommentarer. Tingsrätten ansåg därför att försvarets invändning om bristande uppsåt inte höll, och att hon varit “helt likgiltig inför att pojken pekades ut som brottslig och klandervärd och kunde förväntas bli föremål för andras missaktning”.

Dömd för grovt förtal

Eftersom flickan hade 50 000 följare på Tiktok, och videon sågs av över en halv miljon människor, så klassades förtalsbrottet som grovt. Efter att ha dömts till 20 timmars ungdomstjänst och 30 000 kronor i skadestånd till pojken så överklagade försvaret domen.

Men hovrätten ansåg att det saknas anledning att se annorlunda på påföljd eller skadestånd än tingsrätten gjort, och fastställde domen.