Bokmässan i Göteborg invigd – för första gången på tre år

Susanne Nilsson
Foto: Bokmässan

Bokmässan i Göteborg invigdes på torsdagen, för första gången på tre år i fysisk form. Mässan har försenats på grund av pandemin, de senaste två åren har den hållits digitalt och i mindre format.

Teman under årets bokmässa är Sydafrika, Klimatkrisen och Crimetime. I våras, efter Rysslands invasion av Ukraina, sattes även temat Röster från Ukraina in.

– Det är verkligen viktigt för oss, säger Andrij Plachotnjuk, Ukrainas ambassadör i Sverige till TT.

Ny generation av sydafrikanska författare

Sydafrikas vice kulturminister Nocawe Mafu var en av invigningstalarna på torsdagen.

– Vi vill utnyttja den här chansen till att ge röst åt Sydafrikas unika berättelser, säger hon till TT. 

Flera nyare yngre sydafrikanska författare kommer att delta på mässan. Även den svenska sångaren Mikael Wiehe, som länge varit en frontfigur i kampen mot apartheidsystemet i Sydafrika, kommer att närvara.   

– Det har varit väldigt viktigt för oss att inte fastna i det historiska Sydafrika. Samtidigt blir det samtal om apartheid-tiden som fortfarande präglar mycket av litteraturen, det finns ju med som en viktig del i programmet, inte minst de starka relationerna som Sverige och Sydafrika hade då, säger Oskar Ekström, programansvarig för mässan, till TT.

På temat Klimatkrisen är både seminarier och en klimatscen planerade. Det alltmer populära Crimetime-temat kommer bland annat bestå av sveriges största deckarfestival, som varit en del av Bokmässan sedan 2018.

Bokmässan kommer att pågå mellan den 22 och 25 september.