Böckerna de tungt kriminella helst läser

Susanne Nilsson
Janne Raninens "Bakom murarna" och Diamant Salihus "Tills alla dör" är populära på anstalten Kumla och Halls bibliotek.

Tungt kriminella interner läser helst böcker om eller av andra kriminella. Detta har visat sig av Dagens Juridiks årliga topplista, där man tittat på vilka böcker som lånas mest från anstalterna Kumla och Halls bibliotek.

De flesta av böckerna som lånats ut på de två högsäkerhetsanstalterna är sådana som på något sätt berör brottslighet och kriminella nätverk. Bland undantagen finns en bok om träning och en om aktiemarknaden.

“Tills alla dör” på förstaplatsen

Överst på årets lista av mest lånade böcker ligger SVT-journalisten Diamant Salihus “Tills alla dör”. Boken skildrar det realistiska livet och konflikterna inom de kriminella gängen Dödspatrullen och Shottaz, och har bland annat vunnit priset Guldspaden för bästa bok. Författaren själv säger till SVT apropå förstaplatsen på listan att han är stolt och tacksam.

– Jag tror att de som avtjänar straff kan relatera till det som skrivs, för att de antingen levt det livet eller känner någon som gjort det.

Verklighetsskildringar om kriminella grupperingar

På fjärde plats hittar vi kriminalreportern Lasse Wierups bok “Gangsterparadiset”, som även den är skriven på temat gängkriminalitet. Författaren har i sin verklighetsskildrande bok granskat flera kriminella grupperingar, och drivkraften bakom det allt grövre våldet som förknippas med dem.

“Solvallamördarens” bok på nionde plats

På nionde plats hittar vi en författare som kanske är mer känd under smeknamnet  “Solvallamördaren”. I boken “Bakom murarna” skriver Janne Raninen om livet i fängelse och om vardagen bakom murarna. Raninen är själv dömd för två mord och nyligen frigiven. Han har suttit över 20 år i fängelse i både Sverige och Finland. I boken återger han dråpliga minnen, berättar om sprittillverkning i fängelset och om hur man fördriver tiden på anstalt.

Janne Raninen är även känd för att ha varit en del av gangsterrap-gruppen Kartellen, som haft stora framgångar med sin musik. Han har också bildat en stödorganisation för barn som har föräldrar i fängelse.

Hela topplistan

Hela topp 20-listan enligt vad Dagens Juridik sammanställt.

1. Diamant Salihu – Tills alla dör

2. Jani Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle – Vapensmederna

3. Ali Khalil och Cyril Hellman – Lilla Chicago

4. Lasse Wierup – Gangsterparadiset

5. Robert Green – The 48 laws of power

6. Johanna Bäckström Lerneby – Familjen

7. Ann Thörnqvist – Följ fucking order

8. Gregory David Roberts – Shataram

9. Janne Raninen – Bakom murarna

10. Jacob Härnqvist – Gangsterliv

11. Machiavelli – Fursten

12. Baris Kayhan – Nätverket

13. Hanif Azizi – Förortssnuten

14. Robin Sharma – Munken som sålde sin Ferrari

15. Charles Bronson – Solitary Fitness

16. Mira Hjort Klingberg – Hemtjänstmaffian

17. Per Danielsson – Miraklet på Bellavista

18. Neil Strauss – Spelet

19. Joakim Palmkvist – Den undre världen

20. Andra Farhad och Frida Söderlund – Haja börsen med börshajen