Blev smittad med hepatit B under tandläkarbesök – bristfällig hygien på kliniken

Nathalie Wästerlund

Sommaren 2018 besökte en 41-årig man en privat tandvårdsklinik i Malmö. Han gick från kliniken med renare tänder – men blev på köpet smittad med hepatit B. Nu döms tandläkaren för grovt vållande till sjukdom.

I förhör har mannen uppgett att han tyckte att lokalen luktade en aning unket, och att han såg blod på golvet. Detta enligt vad Sydsvenskan rapporterat. Men han tänkte inte mer på det, förrän han några veckor senare började få ont i kroppen. Han uppsökte vård på vårdcentralen flera gånger, men fick bara svaret att det inte var något fel på honom. Men vid det tredje läkarbesöket visade provsvaren på något ovanligt – han hade blivit smittad med hepatit B.

Kan leda till döden

Hepatit B är en inflammation i levern som orsakas av ett virus. Det överförs mellan människor via blod eller oskyddat sex. I värsta fall kan det leda till döden, men de allra flesta blir friska. Vanliga symtom innefattar bland annat feber, trötthet, klåda, värk i kroppen och illamående.

Smittspårning pekade ut kliniken

Efter att mannen blivit diagnostiserad med hepatit B så påbörjades smittspårning, eftersom den klassas som en allmänfarlig sjukdom. När han flyttade till Sverige året dessförinnan så hade han testat negativt för viruset. Spårningen kunde fastställa att 41-åringen inte blivit smittad via oskyddat sex, och hade inte heller varit utomlands eller tatuerat sig, något som räknas som riskfaktorer. Då kvarstod bara en misstänkt anledning – tandvårdskliniken.

Blivit granskade av IVO förut

Kliniken hade redan innan det här fallet blivit IVO-granskade, bland annat på grund av bristande hygien. Snart stod det klart att smittan hade skett på kliniken. En patient hade varit på undersökning i samma rum dagen innan mannen var där, och även den patienten hade hepatit B. Undersökningar visade att de bägge männens virus hade identiska arvsmassor.

Grovt vållande till sjukdom

Mannens tandläkare åtalades, och idag kom tingsrättens dom. Rätten ställer fast att mannen blev smittad på tandvårdskliniken, och tandläkaren döms därför för grovt vållande till sjukdom. Smittan ska ha överförts på grund av tandläkarens bristfälliga rengöring av sina instrument. Eftersom han tidigare är ostraffad så dömdes han endast till villkorlig dom. Han har även förlorat sin tandläkarlicens, och kommer behöva betala 70 000 kronor i skadestånd till 41-åringen.

Den smittade mannen är enligt vad Sydsvenskan erfar, idag helt återställd efter behandling.