Beordrade barn att mörda åt Kurdiska räven – döms till fängelse

Ricard Aron Nilsson
Den dömde Ibou Badjio. Foto: Polisen

Den 20-årige Ibou ”Louise Gucci” Badjie har varit en nyckelfigur i ett av Stockholms gängkrig. Han har beordrat 14- och 15-åringar att begå mord och andra grova våldsbrott åt den Kurdiska räven. Nu har Badjie dömts till ett mycket långt fängelsestraff.

Under ett par dagar utsattes Stockholm för ett flertal grova våldsdåd som en del av ett pågående gängkrig. Samtliga skjutningar som skedde hade beordrats av Ibou Badjie. Han har i sin tur agerat på order av Rawa ”Kurdiska räven” Majid. Nu har flera personer dömts till långa straff för våldsvågen.

Första dådet: den 20 januari

Ett flertal skott avlossades mot en lägenhetsdörr i Fruängen i södra Stockholm under den 20 januari. Av tingsrättens dom framgår att det var Badjie som beordrade två 14-åriga pojkar att genomföra dådet. Skjutning filmades av en av gärningsmännen.

Andra dådet: den 21 januari

Dagen efter avlossades skott mot en man i Enskededalen. Dådet sägs vara riktat mot  Dalennätverket, som ligger i krig med Kurdiska räven, men enligt åklagaren var måltavlan oklar. En ung man och två minderåriga beordrades av Badjie att utföra skjutningen

Tredje dådet: den 22 januari

Två unga män fick order av Badjie om att genomföra en skjutning i Skarpnäck, men denna gång var polisen redo och lyckades stoppa dådet innan något och gripa de misstänkta gärningsmännen. Åtalspunkterna blev då förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Kommer att överklaga

Ibou Badje som alltså anses ligga bakom samtliga brott, har nu av tingsrätten dömts för anstiftan till försök till mord, försök till mord, anstiftan till förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Straffet blev det längsta möjliga tidsbestämda, 18 år. Hans offentliga försvarare Anton Strand har meddelat att ett överklagande kommer att ske.