Bedragare utgav sig för att vara Kalle Moraeus – kvinna svindlad på en dryg miljon

Nathalie Wästerlund

När en kvinna i 70-årsåldern blev uppringd av musikern Kalle Moraeus som bad henne om pengar blev närstående misstänksamma. Men trots att en man dömts, och att kvinnan blivit av med över en miljon kronor, vill banken inte bevilja återkravet.

Under sommaren förra året blev en 73-årig kvinna uppringd av en man som utgav sig för att vara musikern Kalle Moraeus. Efter en stunds övertalan lyckades mannen övertyga kvinnan om att han faktiskt var Moraeus, och följde upp detta med att berätta om att han har ekonomiska problem. Enligt DN, som var först med att rapportera om detta, ska mannen ha uppgett att han behövde pengar för att ha råd med en värdetransport som skulle transportera hans förmögenhet utomlands.

Förlorade en dryg miljon

Bedragarna skickar över 70 hotfulla mail till kvinnan där de pressar henne att att skicka pengar. När hennes bank hörde av sig till henne för att fråga hon kände mottagarna av de misstänkta transaktionerna vågade hon inte annat än att svara jakande. Allt som allt blev kvinnan av med drygt en miljon kronor, varav en del av dessa kom från ett banklån som kvinnan känt sig tvungen att ta.

Dömdes till utvisning

Allt uppdagades när kvinnans barn slog larm. Fallet blev omedelbart ett polisärende som kunde leda polisen till en av gärningspersonerna, en 38-årig man. Han dömdes i vintras till utvisning för grovt penningtvättsbrott, då han enligt DN “ställt sitt konto till andras förfogande att slussa vidare nästan en tredjedel av bytet”.

Ärendet anmält till ARN

Kvinnan har tillsammans med sina anhöriga tagit fallet vidare även med banken, som hittills nekat till återkraven. Bankens formella avslag överklagades, och nu när även överklagan fått avslag har ärendet anmälts till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.