Barnavdelning byggs på häktet i Malmö – den första i Sverige

Susanne Nilsson

Allt fler barn och unga under 18 år begår brott och frihetsberövas i Sverige. För att bättre kunna tillgodose deras behov bygger man nu en barnavdelning på häktet i Malmö, något som Dagens Nyheter (DN) rapporterar om.

Avdelningen kommer att ha sex platser för barn mellan 15 och 18 år, och planen är att den ska vara färdig att börja användas om ett år. Även Kriminalvården ska, på uppdrag av regeringen, uppföra särskilda barnavdelningar.

Anpassas efter barns behov

Barnavdelning i Malmö kommer att finnas i polishuset, men vara separerad från det vanliga häktet.

– Det blir en miljö där utformningen ser lite annorlunda ut och anpassas efter barns behov. Det blir aktivitetsrum, samtalsrum, en mjukare miljö egentligen. Arrester kan uppfattas som ganska kala, sterila miljöer och här blir det en lite vänligare ton. Det är en utmaning i sig, arresterna ser ut som de gör för att man inte ska kunna skada sig när man sitter frihetsberövad, säger Emil Andersson, chef för malmöpolisens utredningsjoursektion, till DN.

Personal med specialkompetens

Förutom anpassade lokaler kommer barnavdelningen på häktet också att ha personal med specialkompetens, och eventuellt högre personaltäthet. Detta för att bättre kunna tillgodose de isoleringsbrytande åtgärder, alltså umgänge med andra människor, som minderåriga frihetsberövade har rätt till enligt lag.