Bara ett mandat skiljer blocken åt – valrysaren fortsätter tills på onsdag

Jannik Svensson
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Axel Adolfsson/Moderaterna, Sverigedemokraterna

Efter nattens mycket jämna val har ännu varken Magdalena Andersson (S) eller Ulf Kristersson (M) utropat sig till segrare. Med 174 på det röda blocket och 175 på det blåa fortsätter ovissheten in på måndagen, och den lär hålla till onsdag då resultatet fastställs.

Det krävs 175 mandat i riksdagen för minsta gångbara majoritet att bygga en regering på och som det ser ut nu är det så med just med tolerans från 175 riksdagsledamöter som kommande regering ska styra Sverige.

Än finns ingen klar vinnare. Det är blott 47.000 röster som skiljer blocken ifrån varandra och än ska röster räknas och kontrollräknas. Innan en statsministerkandidat kan fastställas väntas lågmälda diskussioner om blivande regeringar. 

Sverigedemokraterna vill ha ministerposter

Med det preliminära valresultatet står det nu klart att Sverigedemokraterna med god marginal har blivit Sveriges andra största parti med 20,6% efter Socialdemokraterna som har samlat 30,5%.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof sade under förmiddagen till SVT att de nu kommer att kräva ministerposter i regeringen om Ulf Kristerssons block får mer än 175 mandat.

– Det är klart att vi måste kunna prata statsministerposten och talman och presidieposter i de olika riksdagsutskotten.

Det är osannolikt att Jimmie Åkesson blir statsministerkandidat då han måste samla M, L och KD för att lyckas, och väldigt lite tyder på att de kommer att släppa fram honom.

Jannik Svensson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nongrata.