Banksy-utställning kommer till Stockholm i höst

Susanne Nilsson

Den uppmärksammade Banksy-utställningen ”The Mystery of Banksy – A Genius Mind”, kommer till Stockholm i september. Det skriver Julius Production i ett pressmeddelande.

Utställningen hade premiär 2021 och har hittills setts av cirka 1,4 miljoner människor i städer som Wien, Zurich, Berlin och Hamburg. Den har även gästat Amiralen i Malmö, där den avslutades i söndags efter att ha setts av cirka 70 000 personer. Efter ett stopp på Eriksbergshallen i Göteborg i sommar, så öppnar sedan utställningen på Stadsgårdsterminalen på Södermalm i Stockholm den 27 september.

“Bland det sjukaste som hänt”

Andreas Blom är Kulturchef på Stadsgårdsterminalen och VD för Kollektivet Livet.

– En cirkel har slutits. Att få välkomna alla till en storskalig Banksy-utställning i centrala Stockholm är nog närmast en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Med verk av en konstnär som inspirerat och betytt så mycket för så många världen över, inte minst oss på Kollektivet Livet, ser vi fram emot att få ta del av verk som sätter fingret där det skaver, startat samtalen vi behöver och att få känna det som känns. Låter lätt pretentiöst, men när jag tänker efter så är det här bland det sjukaste som hänt, säger han i pressmeddelandet.

Banksys identitet är okänd

Konstnären Banksys riktiga identitet är än så länge okänd, och det är inte helt klart om det rör sig om en enskild person eller ett kollektiv. Många tror dock att Banksy är en man i 45-50-åldern som kommer från staden Bristol i England. Banksys konst, som beskrivs som gatukonst, präglas av samhällskritisk satir och består av både målningar och skulpturer. Verken görs ofta i form av politiska eller sociala kommentarer som målas på broar, gator, toaletter, väggar och gatuskyltar.

Gett ut flera böcker

Banksy har själv gett ut flera böcker med foton av sina konstverk, och flera av hans målningar har sålts för stora summor. Skådespelerskan Angelina Jolie har köpt en av Banksys målningar för cirka 2,7 miljoner kronor. Konstnärens agent, Steve Lazarides, har ett galleri i London där Banksys originalverk kan köpas.