Bakslaget mot Amnesty efter utredning – Augusti-rapport sågas av experter

Kenneth Gregg

I en läckt rapport kritiserar fem experter inom internationell humanitär rätt Amnesty Internationals rapport omtalade rapport där Ukraina bland annat likställs med Ryssland i attacker mot civila.

Det var den 4 augusti 2022 som Amnesty International publicerade sin rapport om Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Ukraina anklagas för krigsbrott

I rapporten anklagades Ukraina oväntat för att utsätta civila för fara, vilket ledde till hård kritik. Bland de som understödde rapporten fanns Rysslands engelska ambassad, som gick ut på Twitter med att de länge sagt detta.

Ryska ambassaden i London tillhörde de som stödde Amnestys slutsatser i rapporten från augusti förra året.

Efter kritikstormen förra året gick organisationen ut med ett förtydligande där de bland annat erkände att det var svårt för externa experter att värdera deras påståenden. Organisationen medgav också att de brustit i förankring både internt och externt och öppnade slutligen upp för att låta externa utredare granska deras arbetsmetoder.

En sådan rapport har nu läckt, vilket New York Times var förft med att berätta. Om man läser experternas slutsatser, fick kritikerna rätt: Amnesty slarvade.

”Dåligt underbyggda och förhastade slutsatser”

Nu har en läckt rapport från fem experter inom internationell humanitär rätt granskat Amnestys arbetsmetoder och konstaterat att deras rapport brast i otydlighet samt att de centrala slutsatserna om Ukrainas påstådda krigsbrott inte var tillräckligt underbyggda. Experterna kritiserade också det språk som användes i rapporten, vilket ledde till missförstånd där Ukraina och Ryssland ansågs likvärdiga i sina attacker mot civila mål.

Experter stöder granskning av båda sidors handlande

Samtidigt som experterna riktar hård kritik mot Amnesty, stöder de tanken på att granska båda sidors handlande i konflikten.

Amnesty har ännu inte uttalat sig om rapporten.